ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Επισκέψιμοι οικισμοί

ΕΠΙΣΚΕΨΙΜΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ - ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ

ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Το Λιτόχωρο είναι μία σύγχρονη κωμόπολη με πληθυσμό 7000 κατοίκους, στους πρόποδες του Ολύμπου μόλις πέντε χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Συνδυάζει την ορεινή δροσιά με την θαλασσινή αύρα. Στο Λιτόχωρο ο επισκέπτης μπορεί να περιδιαβεί τα σοκάκια ανάμεσα στα παραδοσιακά σπίτια με την μακεδονίτικη αρχιτεκτονική, τις παλιές ξύλινες αυλόθυρες και τις δίρριχτες στέγες φτιαγμένες από Λιτοχωρινούς μαστόρους του ξύλου και της πέτρας.

Η λαϊκή παράδοση παραμένει ζωντανή μέσα από τα έθιμα που διατηρούνται μέχρι σήμερα, όπως το έθιμο των Σίχνων στη γιορτή των Φώτων (6 Ιανουαρίου) ή το κάψιμο των κέδρων την Αποκριά. Το Λιτόχωρο ενδείκνυται ως αφετηρία για εξορμήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόσο λόγω της εύκολης πρόσβασης όσο και της άρτιας τουριστικής υποδομής του.

ΔΙΟΝ - ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ

Το Δίον έχει πληθυσμό 1554 κατοίκους και αποτελεί σημαντικό κέντρο ενδιαφέροντος για ξένους και ντόπιους τουρίστες. Κάθε χρόνο χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται τον Αρχαιολογικό Χώρο (Αρχαιολογικό Πάρκο) και το Αρχαιολογικό Μουσείο για να θαυμάσουν τα ευρήματα της ιερής πόλης των Μακεδόνων. Το καλοκαίρι το Αρχαίο Θέατρο του Δίου ξαναζωντανεύει με τις παραστάσεις και τις συναυλίες που δίνονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Ολύμπου.

Το Δίον ήταν η ιερή πόλη των Μακεδόνων. Η ακμή του τοποθετείται στα χρόνια του Αρχέλαου (414-399 π.Χ.), όταν ο βασιλιάς οργάνωσε προς τιμή του Ολυμπίου Διός και των Μουσών αθλητικούς και σκηνικούς αγώνες διάρκειας εννέα ημερών. Εκεί επίσης γιόρτασε ο Φίλιππος αρχικά ένδοξες νίκες του, ενώ ο Μέγας Αλέξανδρος ξεκινώντας από τη μεγάλη εκστρατεία θυσίασε στον Ολύμπιο Δία.
ΠΕΤΡΑ

Μικρό χωριό 120 κατοίκων χτισμένο στους βορειοδυτικούς πρόποδες του βουνού, με ωραία θέα προς τον κάμπο της Πιερίας. Η παλιά ονομασία του χωριού είναι Λόκοβη. Βρίσκεται κοντά στην ιστορική τοποθεσία Πέτρα, όπου γινότανε από τους αρχαίους χρόνους το πέρασμα από την Πιερία προς την υπόλοιπη Ελλάδα. Λόγω της θέσης και του υψομέτρου του (580 μ.) το χωριό μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση στις διαδρομές που έχουν αφετηρία ή τερματισμό το Ρέμα Ξερολάκκι. Μπορεί να συνδυαστεί επίσης και με καλό φαγητό μετά το τέλος των διαδρομών.

ΚΑΡΥΑ

Η Καρυά, με πληθυσμό 833 κατοίκων, βρίσκεται στους πρόποδες της νότιας πλευράς του Ολύμπου. Αν και μικρό χωριό έχει πλούσια παράδοση, τόσο μυθολογική, όσο και λαογραφική. Κοντά στην Καρυά υπήρχε στην αρχαιότητα η πόλη "Λείβηθρα" από την οποία λέγεται ότι κατάγονταν ο Ορφέας. Σε απόσταση 8 χιλιομέτρων από την Καρυά βρίσκεται η Μονή Κλημάδων (το σημερινό Ναϊδριον της Αγίας Τριάδας), η οποία διαδραμάτισε σημαντικό ιστορικό ρόλο κατά την περίοδο της τουρκοκρατίας. Σημαντική ήταν και η συμβολή της Μονής Κανάλων την ίδια περίοδο, ένα μοναστήρι του 9ου αιώνα που βρίσκεται στο 7ο χιλιόμετρο Καρυάς - Λεπτοκαρυάς. Ο επισκέπτης μπορεί επίσης να πάει στον Ξερόλακα, έναν οργανωμένο χώρο αναψυχής με περιπατητικά μονοπάτια κοντά στον ποταμό Ζηλιάνα, στη Βρύση Σαμαρά ή στο Σπήλαιο του Μοριά στην περιοχή "Μπεχτέσι" (το οποίο χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο από τους αντάρτες).

ΚΟΚΚΙΝΟΠΗΛΟΣ

Μικρό χωριό, 220 περίπου κατοίκων, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1250 μέτρων. Η δημιουργία του τοποθετείται γύρω στον 12ο αιώνα. Το 1442 μ.Χ. κατακτήθηκε από τους Τούρκους, ενώ κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο οι κατακτητές το πυρπόλησαν. Οι πολυάριθμες βρύσες, το ρέμα της Σταλαγματιάς, η Κρούτσελη και η Τσιαμάρα είναι μερικά από τα αξιοθέατα που μπορεί κάποιος να επισκεφτεί. Επίσης, από τον Κοκκινοπηλό ξεκινάνε διάφορα μονοπάτια και διαδρομές προς τον Όλυμπο.