ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θρησκευτικός τουρισμός : Ξωκλήσια

ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΞΩΚΛΗΣΙΑ

Τα μοναστήρια και τα ξωκλήσια που υπάρχουν στον Όλυμπο παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο για τους απλούς επισκέπτες όσο και για τους πιστούς και τους προσκυνητές που ενδιαφέρονται να περιηγηθούν στα θρησκευτικά αξιοθέατα της περιοχής ορισμένα από τα οποία χρονολογούνται από τον 14ο αιώνα.

ΞΩΚΛΗΣΙΑ

Τα ξωκλήσια του Ολύμπου που έχουν μια ιδιαίτερη αξία είτε λόγω της ιστορίας τους είτε λόγω του υπέροχου φυσικού τοπίου που τα περιβάλλει είναι τα εξής:

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ

Το ψηλότερο ξωκλήσι των Βαλκανίων, στα 2800 μέτρα, στο Οροπέδιο των Μουσών, 10 λεπτά από το καταφύγιο του Σ.Ε.Ο., στην ομώνυμη κορυφή. Πρωτοχτίστηκε από τον Άγιο Διονύσιο τον 16ο αιώνα. Σήμερα έχει ανακατασκευαστεί. Έχει καταπληκτική θέα.

ΑΓΙΑ ΚΟΡΗ

Βρίσκεται στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου στην έξοδο της ομώνυμης χαράδρας στο σημείο που κατά την παράδοση κατέφυγε μια Ελληνίδα στα χρόνια της Τουρκοκρατίας για να γλιτώσει από τον Αλή-Πασά. Το τοπίο είναι μαγευτικό και μυστηριώδες. Βρίσκεται σε ύψος 300 μέτρων.

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ

Βρίσκεται στην έξοδο ρέματος κοντά στην παλιά Βροντού, σε υψόμετρο 400 μέτρων.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ

Βρίσκεται στο παλιό χωριό και είναι πολύ καλά διατηρημένο. Γύρω του υπάρχει διαμορφωμένος χώρος αναψυχής.

ΑΓΙΟΣ - ΙΩΑΝΝΗΣ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ

Πανέμορφο ξωκλήσι 3 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο, μέσα σε καταπράσινο δάσος από έλατα. Είναι ιδανικός χώρος αναψυχής. Εκεί λειτουργεί ξενώνας και καφετέρια-ταβέρνα σε ειδυλλιακό τοπίο. Διαθέτει παιδική χαρά και χώρο για ψήσιμο.

ΠΡΟΦΗΤΗΣ ΗΛΙΑΣ ΣΤΟ ΛΙΤΟΧΩΡΟ

Ξωκλήσι πάνω ακριβώς από το Λιτόχωρο σε υψόμετρο 440 μέτρων, με καταπληκτική θέα προς τις κορυφές και το Λιτόχωρο.

ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΑΓΙΟΙ ΑΠΟΣΤΟΛΟΙ

Ξωκλήσια στην ανατολική πλευρά του Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Ξωκλήσι στους πρόποδες του Ολύμπου προς τη βόρεια πλευρά.

ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ (ΠΑΝΑΓΙΑ)

Βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα, διατηρημένος σε πολύ κατάσταση. Στο προαύλιο διαθέτει χώρο εκδηλώσεων. Βρίσκεται ΝΑ της Κρυόβρυσης.

ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ

Ξωκλήσια στη νότια πλευρά του Ολύμπου, βόρεια της Καρυάς και Συκαμινέας.

ΑΓΙΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΙ ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Ξωκλήσια στον Κοκκινοπηλό.

ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΤΟ ΔΙΟΝ

Ξωκλήσι το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 5 χιλιομέτρωναπό το Δίον, δίπλα στο ρέμα του Ορλιά και στην αρχή του μονοπατιού προς «Κορομηλιά» - «Πετρόστρουγκα».