ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΟΙΚΙΣΜΟΙ
Παραδοσιακοί οικισμοί

ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ

Ο Παλαιός Παντελεήμονας φαίνεται πως ιδρύθηκε στα τα τέλη του 14ου αιώνα, όπως προκύπτει από αρχαιολογικές ενδείξεις. Σήμερα, είναι ένας πανέμορφος, αναπαλαιωμένος παραδοσιακός οικισμός στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, σε υψόμετρο 700 μέτρων, με μοναδική θέα προς το Θερμαϊκό κόλπο, τις ακτές της Νότιας Πιερίας και το ενετικό κάστρο του Πλαταμώνα. Διατηρεί ομοιόμορφη αρχιτεκτονική στα κτίσματα του, γεγονός που γίνεται αντιληπτό με την πρώτη ματιά και τον διαφοροποιεί από τους άλλους οικισμούς. Στην κεντρική πλακόστρωτη πλατεία με τα αιωνόβια πλατάνια, υπάρχει η παλαιά εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, το παλαιό σχολείο και αρκετές παραδοσιακές ταβέρνες.

Στη διαδρομή προς τον οικισμό και στη γύρω περιοχή μπορείτε να θαυμάσετε το πλούσιο δάσος από καστανιές, οξιές και κουμαριές καθώς και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα του Κάτω Ολύμπου. Ιδανική περιοχή που προσφέρεται για πεζοπορίες στη φύση, αλεξίπτωτο πλαγιάς, ποδήλατο βουνού και διαδρομές 4Χ4. Μπορείτε να φιλοξενηθείτε σε παραδοσιακούς ξενώνες και να δοκιμάσετε στις ντόπιες ταβέρνες τοπικά φαγητά και χαρακτηριστικές γεύσεις της περιοχής, πικάντικους μεζέδες, ντόπιο κρασί και παραδοσιακό τσίπουρο από κούμαρα του Ολύμπου.

Ο Παλαιός Παντελεήμονας απέχει μόλις 6 χιλιόμετρα από το χωριό και την παραλία του Νέου Παντελεήμονα όπου υπάρχουν επίσης πολλές δυνατότητες διαμονής, φαγητού, ψυχαγωγίας και παροχής τουριστικών πληροφοριών. Κατά τους θερινούς μήνες μπορείτε να παρακολουθήσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Ολύμπου στο Κάστρο του Πλαταμώνα. Ο Παλαιός Παντελεήμονας έχει εύκολη πρόσβαση από τον Εθνικό Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Παντελεήμονα και Πλαταμώνα) και τον Εθνικό Σιδηρόδρομο (Σταθμός Νέων Πόρων).

ΠΑΛΑΙΟΙ ΠΟΡΟΙ

Παραδοσιακός οικισμός στις ΝΑ παρυφές του Ολύμπου σε υψόμετρο 600 μέτρων. Χαρακτηριστικό του είναι τα πετρόχτιστα σπίτια του 17ου - 18ου αιώνα και η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην πλακόστρωτη πλατεία. Πάνω από τον οικισμό υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος όπου μπορείτε να περπατήσετε και να θαυμάσετε τη χλωρίδα και την πανίδα του Κάτω Ολύμπου. Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε τα δύο εκπληκτικά εκκλησάκια των Αγίων Αποστόλων και της Ζωοδόχου Πηγής.

Νοτιότερα του οικισμού μπορείτε να επισκεφθείτε και να ανακαλύψετε τον Υδροβιότοπο «Παππαπούλι» των Νέων Πόρων, όπου υπάρχει και το μοναδικό φυσικό Ιχθυοτροφείο του νομού. Σε απόσταση εννέα χιλιομέτρων προς τη θάλασσα βρίσκεται ο παραλιακός οικισμός των Νέων Πόρων με υποδομή σε ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια, εστιατόρια, ψαροταβέρνες, ουζερί και άλλα πολλά κέντρα εστίασης και ψυχαγωγίας.

Οι Παλαιοί Πόροι απέχουν 45 χιλιόμετρα από την Κατερίνη, την πρωτεύουσα του Νομού, και η πρόσβαση από τον Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Πλαταμώνα) είναι πολύ εύκολη.

ΠΑΛΑΙΑ ΣΚΟΤΙΝΑ

Στον παραδοσιακό αυτόν οικισμό στις πλαγιές του Κάτω Ολύμπου, μπορείτε να θαυμάσετε την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου (14ος αι.) με το μοναδικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τον ενοριακό ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία - τρίκλιτη ξυλόστεγη μεταβυζαντινή βασιλική που κτίσθηκε το 1862, στη θέση προφανώς πολύ παλαιότερου ναού.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι διαδρομές μέσα στη φύση που προσφέρονται για πεζοπορία, ποδήλατο βουνού, διαδρομές 4Χ4, παρατήρηση της χλωρίδας κα της πανίδας του Κάτω Ολύμπου. Για τη διαμονή σας, υπάρχουν δύο ξενώνες στον οικισμό. Περισσότερα ξενοδοχεία κι ενοικιαζόμενα δωμάτια βρίσκονται στην Παραλία της Σκοτίνας αλλά και στους κοντινούς οικισμούς της περιοχής. Η Παλαιά Σκοτίνα απέχει μόλις 7 χιλιόμετρα από το χωριό Σκοτίνα και 9 χιλιόμετρα από την παραλία της Σκοτίνας και 40 χιλιόμετρα από την Κατερίνη με πολύ καλή πρόσβαση από τον Αυτοκινητόδρομο Ε75 (κόμβος Σκοτίνας) και τον Εθνικό Σιδηρόδρομο (Σταθμός Σκοτίνας).