ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ VALOR(FINAL INTERNATIONAL CONFERENCE)

ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ VALOR

Στις 20/09/2022 πραγματοποιήθηκε το Τελικό Συνέδριο του έργου VALOR της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Erasmus + Knowledge, που σχετίζεται με την αξιοποίηση αρχαίων βιώσιμων και ανθεκτικών γεωργικών πρακτικών στη πόλη L'Aquila της Ιταλίας, στο οποίο έργο ο  Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής-ΟΦΥΠΕΚΑ μέσω της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, συμμετέχει ως βασικός εταίρος.

Το Εθνικό Πάρκο GranSasso και MontidellaLaga ως συντονιστής του έργου, συνέθεσε μια εκτεταμένη συνεργασία για την υλοποίησή του, αποτελούμενη από ευρωπαϊκές προστατευόμενες περιοχές, ελληνικά και ρουμάνικα πανεπιστήμια καθώς και διάφορα ιδρύματα που δραστηριοποιούνται στο χώρο των κοινωνικών επιστημών και της δια βίου μάθησης, και φιλοξένησε αυτό το διήμερο εργασιών, με σκοπό την απόδοση και γνωστοποίηση των τελικών αποτελεσμάτων του Προγράμματος.

Ο στόχος του έργου Erasmus + KnowledgeAlliance VALOR ήταν να δημιουργήσει δύο μονοπάτια εκπαίδευσης και κατάρτισης για τη δημιουργία νέων επαγγελματιών στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, ικανών να ερμηνεύσουν τις νέες προκλήσεις που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και μια νέα προσέγγιση στο τομέα της πρωτογενούς παραγωγής.

Το έργο Erasmus + KnowledgeAlliance VALOR είναι μια απάντηση στις σύγχρονες ευρωπαϊκές προκλήσεις και φιλοδοξίες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ένα καλό παράδειγμα καινοτομίας γνώσεων και δεξιοτήτων στην κατάρτιση, που απευθύνεται σε αγροτικά επαγγέλματα.

Οι δύο διδακτικές ενότητες i. «Managers in Sustainable and Resiliient Agriculture» & ii. «Technicians in Sustainable and Resiliient Agriculture», παρουσιάστηκαν στο Τελικό Συνέδριο της L'Aquila ενώπιον ενός κοινού που αποτελούταν από πολλούς ενδιαφερόμενους φορείς στην προστασία της βιοποικιλότητας, την αγροοικολογική προσέγγιση και τη βιωσιμότητα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Ειδικότερα, ενδιαφέρον έδειξαν οι πολλοί μαθητές που φοιτούν στα Γεωπονικά Ινστιτούτα, οι οποίοι αποτελούν τους κατ’ εξοχήν αποδέκτες των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών προτάσεων.

Στο τελευταίο συνέδριο μεγάλο ενδιαφέρον για τα νέα μονοπάτια εκπαίδευσης έδειξαν επίσης τεχνικοί και επαγγελματίες που συχνά εργάζονται σε προστατευόμενες περιοχές.

Πράγματι, το έργο Erasmus + KnowledgeAlliance VALOR προώθησε την εφαρμογή ενός συμβατού εκπαιδευτικού μοντέλου που οδηγεί σε καινοτόμα προγράμματα σπουδών, τα οποία υποστηρίζουν την ποιότητα και τις αρχαίες παραδοσιακές πρακτικές.

Τα προτεινόμενα μαθήματα, βασιζόμενα σε μια διεθνή συνεργασία, στοχεύουν στην προώθηση καινοτόμων προγραμμάτων σπουδών, με σκοπό την υποστήριξη των παραδοσιακών γεωργικών πρακτικών, ως βασικών δραστηριοτήτων για τη βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα της γεωργικής παραγωγής, σε περιοχές της ενδοχώρας ή/και της παραμεθορίου. Η προστασία της γεωργικής παραγωγής ως κύρια δραστηριότητα, αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο παράγοντα βιωσιμότητας, ενώ ταυτόχρονα προσβλέπει μελλοντικά σε νέα μοντέλα ανάπτυξης πράσινης και καινοτόμου γεωργίας.

Τις επόμενες εβδομάδες οι ανωτέρω διδακτικές ενότητες, θα κυκλοφορήσουν προς χρήση όλων των ενδιαφερόμενων, από όλους τους εταίρους του έργου μέσω της πλατφόρμας https://eclass.llc.uth.gr/courses/KDVM283/ που παρέχεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στην Ελλάδα. Τα μαθήματα κατάρτισης θα είναι διαθέσιμα για χρήση τόσο στα αγγλικά όσο και στη γλώσσα των επιμέρους χωρών των εταίρων του Προγράμματος.

Στο τέλος των μαθημάτων και μετά την επιτυχία σε τελική δοκιμασία αξιολόγησης θα εκδοθεί συγκεκριμένη βεβαίωση συμμετοχής.

Μπορείτε να λάβετε περισσότερες πληροφορίες ελέγχοντας τον ιστότοπο: https://erasmus-valor.eu/training/

 

Επισυνάπτεται το 6o ενημερωτικό δελτίο

Ακολουθείστε το VALOR στο: https://erasmus-valor.eu

Social Valor

Like our Facebook page: https://www.facebook.com/ErasmusVALOR

Follow us on Twitter: https://twitter.com/ErasmusValor

Subscribe on YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC78fp7pzOEii9HT-sXePS8A

oznor

 

Δελτίο τύπου για τη «βραδιά νυχτερίδων στον Όλυμπο» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας

Δελτίο τύπου για τη «βραδιά νυχτερίδων στον Όλυμπο» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «βραδιά νυχτερίδων στον Όλυμπο» την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, που φιλοξενεί τη διοικητική έδρα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο Πιερίας. Στη βραδιά συμμετείχαν περίπου 60 άτομα.

Η βραδιά ξεκίνησε με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, τις οποίες απόλαυσαν και αρκετοί γονείς. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό, τρισδιάστατο βίντεο για τον Όλυμπο. Στη συνέχεια ο κ. Τριαντάφυλλος Μπίτος, προϊστάμενος της Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Ολύμπου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ενημερωτικές ομιλίες από τους συνεργάτες επιστήμονες ειδικούς στις νυχτερίδες, Δρ. Παναγιώτη Γεωργιακάκη και Δρ. Ιωάννα Σαλβαρίνα. Παρουσιάστηκαν γενικές πληροφορίες για τις νυχτερίδες, αυτά τα μοναδικά ιπτάμενα θηλαστικά, που στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα 36 είδη που εντοπίζονται, τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με έντομα. Εξηγήθηκε το εξαιρετικό σύστημα ηχοεντοπισμού τους (sonar) με το οποίο προσανατολίζονται στο χώρο στο σκοτάδι, παρόλο που έχουν και όραση.
Ακολούθησε ένα βιωματικό παραμύθι με θέμα τις νυχτερίδες (από το πρόγραμμα LIFEGRECABAT) που αφηγήθηκε η κα Κυριακή Παπαδημητρίου την οποία και ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή της, η οποία κινητοποίησε τα παιδιά να ανέβουν στη σκηνή και να ενσαρκώσουν το παραμύθι.
Η βραδιά τέλειωσε με πεζοπορία για παρατήρηση νυχτερίδων και ακουστική καταγραφή τους δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν από κοντά τη δουλειά των ερευνητών για τη μελέτη των εκπληκτικών αυτών θηλαστικών. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το περπάτημα στη φύση μέσα στη νύχτα.
Αυτή ήταν η 1η από τις 4 ενημερωτικές δράσεις για το κοινό που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του έργου: «Διαχειριστικές Δράσεις για το Αγριόγιδο και για τα Χειρόπτερα και για τα ενδιαιτήματά τους» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π«.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2014-2020» από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου / Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής). Η βραδιά διοργανώθηκε από τον ανάδοχο του έργου ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε. - ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μον. ΕΠΕ» με τη συνεργασία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου.


Βραδιά νυχτερίδων (Βat night) στον Όλυμπο

Βραδιά νυχτερίδων (Βat night) στον Όλυμπο - Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, 17:30 μ.μ.!

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση «Βραδιά νυχτερίδων (Βat night) στον Όλυμπο»  την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στις 17:30 μ.μ.  στην έδρα της Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Ολύμπου (Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου), στο Λιτόχωρο Πιερίας, η οποία διοργανώνεται  από την ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε. - ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μον. ΕΠΕ» - Συνεργάτες και Ανάδοχοι του έργου: «Διαχειριστικές Δράσεις για το Αγριόγιδο και για τα Χειρόπτερα και για τα ενδιαιτήματά τους» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π«.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2014-2020» από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου / Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής).

Η βραδιά περιλαμβάνει εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, ενημερωτικές ομιλίες, καθώς και πεζοπορία με παρατήρηση νυχτερίδων, κατά την οποία οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν από κοντά τη δουλειά των ερευνητών για τη μελέτη των εκπληκτικών αυτών θηλαστικών.

Για να δείτε την πρόσκληση και το πρόγραμμα της εκδήλωσης μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

 

Δελτίο τύπου μετά την εκδήλωση εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικτύου Natura 2000 και της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου

Δελτίο τύπου μετά την εκδήλωση εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Δικτύου Natura 2000 και της Παγκόσμιας Ημέρας Βιοποικιλότητας από την Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου

Με επιτυχία γιορτάστηκε η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000 και τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του δικτύου, από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου γιόρτασε την 21η Μαΐου από τις 10:00 έως τις 14:00, προσφέροντας μία «εικονική ανάβαση» και ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο και πεζοπορία στην προστατευόμενη περιοχή Natura.

Πιο συγκεκριμένα, μικροί και μεγάλοι συμμετείχαν στην ξενάγηση στη σύγχρονη θεματική έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης και κατέκτησαν την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας μέσω «εικονικής ανάβασης» γρήγορα και άκοπα!

Επιπλέον οι συμμετέχοντες στη γιορτή, παρακολούθησαν την αίθουσα προβολών του Κέντρου Πληροφόρησης, την εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή για τον Όλυμπο.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε πεζοπορία και ξενάγηση εντός της περιοχής Natura σε μονοπάτι κοντά στο Λιτόχωρο και οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το βουνό δια ζώσης. Εμπλούτισαν τις βοτανολογικές τους γνώσεις, άκουσαν καλέσματα πτηνών και ενημερώθηκαν για το πολυσήμαντο φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου τις οικολογικές του αξίες.

Ευχαριστούμε τη Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. ΔΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ για την ευγενική διάθεση εμφιαλωμένων μπουκαλιών νερού και τη συνεισφορά της στην εύρυθμη υλοποίηση της εκδήλωσης και όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους.

Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η δημιουργία του δικτύου βασίστηκε στις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση: την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK). Οι προστατευόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται βάσει των δύο αυτών Οδηγιών συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται υποβάθμιση οικοτόπων ή όχληση ειδών σε αυτές τις περιοχές, να θεσπίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης και να παρακολουθούν την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του ΟΦΥΠΕΚΑ.


Δελτίο Τύπου μετά την πραγματοποίηση ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗΣ ΗΜΕΡΙΔΑΣ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την ομάδα του έργου LIFE 4 POLLINATORS σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου η ενημερωτική ημερίδα την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 με θέμα «Έντομα επικονιαστές: σημασία στην πρωτογενή παραγωγή και στις προστατευόμενες περιοχές, απειλές και προβλέψεις» και το επιμορφωτικό σεμινάριο το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 με θέμα «Αναγνωρίζοντας τους επικονιαστές του Ολύμπου» στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

Την πρώτη ημέρα η ημερίδα απευθυνόταν σε αγρότες, μελισσοκόμους, γεωπόνους, αλλά και σε εργαζόμενους σε Μ.Δ.Π.Π., οι οποίοι ενημερώθηκαν σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τους επικονιαστές στα αγρο-οικοσυστήματα και τις στρατηγικές διαχείρισης οικοτόπων, αλλά και για τη σημασία των φυσικών πάρκων για την επικονίαση και τις απειλές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι άγριοι επικονιαστές εντός των προστατευόμενων περιοχών. Επίσης παρουσιάσθηκαν εν συντομία αποτελέσματα έρευνας που έχει εκπονηθεί στον Όλυμπο από το 2013 και αφορούσαν στη βιοποικιλότητα των επικονιαστών, την σημασία τους στην επικονίαση της πολυποίκιλης χλωρίδας του, καθώς και τις προβλέψεις για το μέλλον της ποικιλότητας αυτής.

Την δεύτερη μέρα το σεμινάριο απευθυνόταν στους εργαζόμενους της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, οι οποίοι ενημερώθηκαν για τους άγριους επικονιαστές του ορεινού οικοσυστήματος του Ολύμπου,  για την πλατφόρμα καταχώρησης δεδομένων και φωτογραφιών «Συμμετέχετε» του έργου LIFE 4 POLLINATORS, ενώ συμμετείχαν σε εργαστήριο παρατήρησης, καταγραφής και αναγνώρισης επικονιαστών.

Ευχαριστούμε τη Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. ΔΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ για την ευγενική  διάθεση εμφιαλωμένων μπουκαλιών νερού, προς όλους τους συμμετέχοντες.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου: 23520-83000 (κα Νασοπούλου Θέμις – κα Παπαμιχαήλ Μαίρη), στο Εργαστήριο Βιογεωγραφίας και Οικολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου, Τμήμα Γεωγραφίας: 22510 36423, achroni@geo.aegean.gr  και life4pollinators@aegean.gr κα Χρόνη) και 22510 36406, tpet@aegean.gr (κα Πετανίδου), καθώς και στην ιστοσελίδα του έργου LIFE 4 POLLINATORS (LIFE18 GIE/IT/000755) - Εφαρμογή της Επιστήμης των Πολιτών στην προστασία άγριων μελισσών και άλλων επικονιαστών στην Μεσόγειο https://www.life4pollinators.eu/.


30 χρόνια Δίκτυο Natura 2000 – 30 εκδηλώσεις εορτασμού του μεγαλύτερου δικτύου προστασίας της φύσης στον κόσμο!

30 χρόνια Δίκτυο Natura 2000 – 30 εκδηλώσεις εορτασμού του μεγαλύτερου δικτύου προστασίας της φύσης στον κόσμο!

Εικονική ανάβαση στον Όλυμπο! Ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Πεζοπορία εντός της περιοχής Natura.

Πριν 30 χρόνια, το 1992, οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προχώρησαν σε μία πρωτοποριακή νομοθετική κίνηση, θεσπίζοντας το Δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών Natura 2000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών στον κόσμο, που έχει ως στόχο να προστατεύει τα πλέον απειλούμενα είδη και οικοτόπους της Ευρώπης.

Η 21η Μαΐου έχει θεσπιστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Δικτύου Natura 2000 και φέτος για πρώτη φορά θα γιορταστεί στη χώρα μας η ημέρα αυτή, καθώς και τα τριάντα χρόνια από τη δημιουργία του δικτύου, με τριάντα εκδηλώσεις σε όλη την επικράτεια, που διοργανώνονται από τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) και τις Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα.

Η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου θα γιορτάσει την 21η Μαΐου από τις 10:00 έως τις 14:00, προσφέροντας μία «εικονική ανάβαση» και ξενάγηση στο Κέντρο Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο. Πιο συγκεκριμένα, στις 11:00 μικροί και μεγάλοι θα μπορούν να συμμετάσχουν στην ξενάγηση στη σύγχρονη θεματική έκθεση του Κέντρου Πληροφόρησης και μέσω της «εικονικής ανάβασης» να κατακτήσουν γρήγορα και άκοπα την υψηλότερη κορυφή της Ελλάδας!

Μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, στατικά εκθέματα και διαφανοσκόπια, ταινίες και πολυμεσικές εφαρμογές, θα ενημερωθούν και θα ξεναγηθούν στο πανέμορφο και πολυσήμαντο φυσικό περιβάλλον του Ολύμπου ανά υψομετρική ζώνη.

Ταυτόχρονα, όλοι οι συμμετέχοντες στη γιορτή, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στην αίθουσα προβολών του Κέντρου Πληροφόρησης, την εντυπωσιακή τρισδιάστατη προβολή για τον Όλυμπο.

Για όσους επιθυμούν να απολαύσουν και τη δια ζώσης εμπειρία του βουνού, είναι δυνατή η διοργάνωση ξενάγησης και σε εξωτερικό χώρο (π.χ. σε πεζοπορική διαδρομή), αναλόγως του αριθμού των συμμετεχόντων και της φυσικής τους κατάστασης. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου: 23520 83000. (Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Ευχαριστούμε τη Σ. Μεντεκίδης Α.Ε. ΔΙΟΣ ΦΥΣΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΚΟ ΝΕΡΟ για την ευγενική της διάθεση εμφιαλωμένων μπουκαλιών νερού, προς τους συμμετέχοντες των εκδηλώσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να «επισκεφθούν» το διαδραστικό χάρτη των εκδηλώσεων στην ιστοθέση: https://natura2000day.necca.gov.gr ή να επικοινωνήσουν με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου.

 

Τι είναι το δίκτυο Natura 2000

Το δίκτυο Natura 2000 είναι ο βασικός πυλώνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Η δημιουργία του δικτύου βασίστηκε στις δύο ευρωπαϊκές οδηγίες της Ε.Ε. για τη φύση: την Οδηγία για τους οικοτόπους (92/43/EΟK), και την Οδηγία για τα άγρια πτηνά (2009/147/EK, πρώην 79/409/EK). Οι προστατευόμενες περιοχές που χαρακτηρίζονται βάσει των δύο αυτών Οδηγιών συγκροτούν το δίκτυο Natura 2000. Τα κράτη-μέλη πρέπει να διασφαλίζουν ότι δεν υφίσταται υποβάθμιση οικοτόπων ή όχληση ειδών σε αυτές τις περιοχές, να θεσπίσουν μέτρα προστασίας και διαχείρισης και να παρακολουθούν την κατάσταση των προστατευόμενων ειδών και οικοτόπων.

Στην Ελλάδα, το δίκτυο Natura 2000 αποτελείται από 446 περιοχές, οι οποίες καλύπτουν περίπου το 28% της χερσαίας και το 20% της θαλάσσιας έκτασης της χώρας. Αρμόδιες για τη διαχείριση αυτών των περιοχών είναι οι 24 Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α..

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ & ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ

«ΕΝΤΟΜΑ ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΤΕΣ: ΣΗΜΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ & ΣΤΙΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ, ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ»

 

Η ομάδα του έργου LIFE 4 POLLINATORS σε συνεργασία με τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου υπό την αιγίδα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. σας προσκαλούν σε ενημερωτική ημερίδα την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022 (από τις 16:45 έως τις 9:00) με θέμα «Έντομα επικονιαστές: Σημασία στην πρωτογενή παραγωγή και στις προστατευόμενες περιοχές, απειλές και προβλέψεις» και σε επιμορφωτικό σεμινάριο το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 (από τις 9.00 -15.00) με θέμα «Αναγνωρίζοντας τους επικονιαστές του Ολύμπου» που θα διεξαχθούν στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο.

Την πρώτη ημέρα η ημερίδα απευθύνεται σε ασχολούμενους με πρωτογενή παραγωγή όπως αγρότες, μελισσοκόμους, γεωπόνους, αλλά και σε εργαζόμενους σε Μ.Δ.Π.Π., οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν σχετικά με τους παράγοντες που επηρεάζουν τους επικονιαστές στα αγρο-οικοσυστήματα και τις στρατηγικές διαχείρισης οικοτόπων, με στόχο την ενίσχυση της ποικιλότητας των επικονιαστών, αλλά και για τη σημασία των φυσικών πάρκων για την επικονίαση και τις απειλές με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι οι άγριοι επικονιαστές εντός των προστατευόμενων περιοχών. Επίσης θα παρουσιασθούν εν συντομία κάποια από τα αποτελέσματα της έρευνας που έχει εκπονηθεί στον Όλυμπο από το 2013 και αφορούν στη βιοποικιλότητα των επικονιαστών, τη σημασία τους στην επικονίαση της πολυποίκιλης χλωρίδας του, καθώς και οι προβλέψεις για το μέλλον της ποικιλότητας αυτής.

Την δεύτερη μέρα το σεμινάριο απευθύνεται σε διαχειριστές και εργαζόμενους προστατευόμενων περιοχών, οι οποίοι θα ενημερωθούν για τους άγριους επικονιαστές του ορεινού οικοσυστήματος του Ολύμπου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη διοργάνωση στο τηλέφωνο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου: 23520-83000 κα. Παπαμιχαήλ Μαίρη, κα. Νασοπούλου Θέμις.

Κατεβάστε την πρόσκληση της ημερίδας εδώ

Κατεβάστε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ

Κατεβάστε το πρόγραμμα του σεμιναρίου εδώ

Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+

«Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ERASMUS+»

 

Η Μονάδα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, σε συνεργασία με 8 εταίρους, προσεγγίζουν προτεραιότητες και επιχειρούν να διαχειριστούν προκλήσεις και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας μέσω του Προγράμματος “VALOR- Valorisation of Ancient Farming Techniques in resilient and sustainable agriculture”, το οποίο υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό πλαίσιο Erasmus +. Μεταξύ άλλων το VALOR επιτρέπει στους εταίρους να προωθήσουν και διαδώσουν βέλτιστες πρακτικές στο χώρο της αγροτικής ανάπτυξης.

Επισυνάπτεται το 5o ενημερωτικό δελτίο εδώ

Ακολουθείστε το VALOR στο: https://erasmus-valor.eu

Social Valor

Like our Facebook page: https://www.facebook.com/ErasmusVALOR

Follow us on Twitter: https://twitter.com/ErasmusValor

Subscribe on YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC78fp7pzOEii9HT-sXePS8A

2nd International Mid-term Conference

«The new curricula on traditional farming and resilient and sustainable agriculture»

 

Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος VALOR (Valorisation of ancient farming techniques in resilient and sustainable agriculture), ERASMUS+, η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου διοργάνωσε την Πέμπτη 10/02/2022, το διαδικτυακό Διεθνές Συνέδριο «Strategic planning for socio-educational and professional development: learning modules, training courses and research experiences & initiatives for a sustainable future».

Οι 85 συμμετέχοντες, προερχόμενοι από επτά χώρες, παρακολούθησαν παρουσιάσεις σχετικά με την πρόοδο ερευνητικών έργων που σχετίζονται με την αειφόρο ανάπτυξη και την ανάδειξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ενώ αντάλλαξαν απόψεις, εμπειρίες και βέλτιστες πρακτικές από παρόμοιες πρωτοβουλίες άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, η υιοθέτηση και η εφαρμογή των οποίων, μπορεί να μεγιστοποιήσει τα οφέλη για την κοινωνία και το φυσικό περιβάλλον.

Για πληροφορίες του προγράμματος: https://erasmus-valor.eu

Social Valor

Like our Facebook page: https://www.facebook.com/ErasmusVALOR

Follow us on Twitter: https://twitter.com/ErasmusValor

Subscribe on YouTube: https://www.youtube.com/channel/UC78fp7pzOEii9HT-sXePS8A

«The new curricula on traditional farming and resilient and sustainable agriculture»

Διακήρυξη για Σύμβαση με Ανοικτή Διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ

Διακήρυξη για Σύμβαση με Ανοικτή Διαδικασία μέσω ΕΣΗΔΗΣ με εκτιμώμενη αξία 38.315,54 € και κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής.

ΤΙΤΛΟΣ: «Ανάδειξη, Σήμανση & Κωδικοποίηση των 14 σημαντικότερων ορειβατικών διαδρομών που αναπτύσσονται εντός της ΠΠ του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και εντός των διοικητικών ορίων της Π.Ε. Πιερίας» με Κωδικό ΟΠΣΑΑ 0010865842, στο «Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020», Μέτρο 19 «Στήριξη για τοπική ανάπτυξη μέσω του LEADER (ΤΑΠΤοΚ – ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ)», ΥΠΟΜΕΤΡΟ 19.2 «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (ΤΑΠΤοΚ) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, για παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα».
Ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου έχοντας υπόψη τις διατάξεις του αρ. 27 του ν.4412/2016 όπως ισχύει
Π ρ ο κ η ρ ύ σ ε ι Διαγωνισμό μέσω ΕΣΗΔΗΣ με εκτιμώμενη αξία 38.315,54 € και κριτήριο την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, βάσει τιμής για την Ανάδειξη Αναδόχου και την ανάθεση των υπηρεσιών:

Τμήμα 1: «α) Προμήθεια εκατόν τριάντα δύο (132) πινακίδων όλων των κατηγοριών που αναγράφονται στο άρθρο 9 «Είδη πινακίδων σήμανσης» της αριθ. 151344/165/18-01-2017 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 206Β΄/30-06-2017), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, όπου χρειάζεται και σε ολόκληρο το μήκος των 14 ορειβατικών διαδρομών

β) προμήθεια διακοσίων σαράντα δύο (242) πινακίδων/logos, οι οποίες θα φέρουν ειδικά σύμβολα κωδικοποίησης,

γ) η κωδικοποίησή των ανωτέρω 14 ορειβατικών διαδρομών, δηλαδή η φιλοτέχνηση και η αντιστοίχιση ειδικού συμβόλου για κάθε μια από τις ανωτέρω διαδρομές», εκτιμώμενης αξίας δέκα έξι χιλιάδων εφτακοσίων πενήντα ενός ευρώ και δεκαέξι λεπτών, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. (16.751,16 €)

Τμήμα 2: «α) η μεταφορά υλικών τοποθέτησης και στύλων πινακίδων σήμανσης

β) η μεταφορά εκατόν τριάντα δύο (132) πινακίδων όλων των κατηγοριών που αναγράφονται στο άρθρο 9 «Είδη πινακίδων σήμανσης» της αριθ. 151344/165/18-01-2017 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 206Β΄/30-06-2017), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, όπου χρειάζεται και σε ολόκληρο το μήκος των 14 ορειβατικών διαδρομών και

γ) η μεταφορά διακοσίων σαράντα δύο (242) πινακίδων/logos, οι οποίες θα φέρουν ειδικά σύμβολα κωδικοποίησης», εκτιμώμενης αξίας εννέα χιλιάδων πενήντα τεσσάρων ευρώ και είκοσι εφτά λεπτών, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. (9.054,27 €).

Τμήμα 3: «α) Πλήρης τοποθέτηση στύλων και εκατόν τριάντα δύο (132) πινακίδων όλων των κατηγοριών που αναγράφονται στο άρθρο 9 «Είδη πινακίδων σήμανσης» της αριθ. 151344/165/18-01-2017 Κ.Υ.Α. (Φ.Ε.Κ. 206Β΄/30-06-2017), όπως αυτή τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, όπου χρειάζεται και σε ολόκληρο το μήκος των 14 ορειβατικών διαδρομών και

β) Πλήρης τοποθέτηση διακοσίων σαράντα δύο (242) πινακίδων/logos, οι οποίες θα φέρουν ειδικά σύμβολα κωδικοποίησης, εκτιμώμενης αξίας δώδεκα χιλιάδων πεντακοσίων δέκα ευρώ και είκοσι ενός λεπτών τεσσάρων ευρώ και είκοσι εφτά λεπτών, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φ.Π.Α. (12.510,21 €).

 

 

Στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης: «Ανάδειξη, κωδικοποίηση και σήμανση των 14 σημαντικότερων ορειβατικών διαδρομών που αναπτύσσονται εντός της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και εντός των Διοικητικών ορίων της Π.Ε. Πιερίας», η οποία έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΑΑ 2014-2020» με βάση την με αρ. πρωτ. 7674/30-12-2019 Απόφαση Ένταξης του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, και έχει λάβει κωδικό ΟΠΣΑΑ 0010865842.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών: 17/12/2021 Ημέρα: Παρασκευή Ώρα: 23:59 μ.μ.

Ημερομηνία διενέργειας διαγωνισμού: 21/12/2021 Ημέρα: Τρίτη Ώρα: 10:30 μ.μ.

 

Για να κατεβάσετε το τεύχος της υπ’ αριθμ. 1222/01-12-2021 διακήρυξης πατήστε εδώ

Για να κατεβάσετε την περίληψη της υπ’ αριθμ. 1222/01-12-2021 διακήρυξης πατήστε εδώ

Για να κατεβάσετε το Παράρτημα ΙΙΙ – Ευρωπαϊκό Ενιαίο Έγγραφο Σύμβασης (ΕΕΕΣ) πατήστε εδώ

Για να κατεβάσετε το Παράρτημα VΙ – Έντυπο Οικονομικής Προσφοράς σε επεξεργάσιμη μορφή για τα Τμήματα 1, 2 & 3 πατήστε εδώ

Για να κατεβάσετε το Τεύχος Τεχνικών Δεδομένων πατήστε εδώ

Για να κατεβάσετε την Τεχνική Έκθεση πατήστε εδώ

Για να κατεβάσετε τον Ορθοφωτοχάρτη Σήμανσης πατήστε εδώ

 

Προσφορές υποβάλλονται και γίνονται αποδεκτές αποκλειστικά μόνον μέσω της πλατφόρμας ΕΣΗΔΗΣ με συστημικό αριθμό 144253