Δελτίο τύπου για τη «βραδιά νυχτερίδων στον Όλυμπο» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κέντρο Πληροφόρησης της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου στο Λιτόχωρο Πιερίας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η «βραδιά νυχτερίδων στον Όλυμπο» την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022 στο Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, που φιλοξενεί τη διοικητική έδρα της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, στο Λιτόχωρο Πιερίας. Στη βραδιά συμμετείχαν περίπου 60 άτομα.

Η βραδιά ξεκίνησε με εκπαιδευτικές δραστηριότητες για παιδιά, τις οποίες απόλαυσαν και αρκετοί γονείς. Οι συμμετέχοντες είχαν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό, τρισδιάστατο βίντεο για τον Όλυμπο. Στη συνέχεια ο κ. Τριαντάφυλλος Μπίτος, προϊστάμενος της Μ.Δ. Εθνικού Πάρκου Ολύμπου καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και το πρόγραμμα συνεχίστηκε με ενημερωτικές ομιλίες από τους συνεργάτες επιστήμονες ειδικούς στις νυχτερίδες, Δρ. Παναγιώτη Γεωργιακάκη και Δρ. Ιωάννα Σαλβαρίνα. Παρουσιάστηκαν γενικές πληροφορίες για τις νυχτερίδες, αυτά τα μοναδικά ιπτάμενα θηλαστικά, που στην Ελλάδα τα περισσότερα από τα 36 είδη που εντοπίζονται, τρέφονται σχεδόν αποκλειστικά με έντομα. Εξηγήθηκε το εξαιρετικό σύστημα ηχοεντοπισμού τους (sonar) με το οποίο προσανατολίζονται στο χώρο στο σκοτάδι, παρόλο που έχουν και όραση.
Ακολούθησε ένα βιωματικό παραμύθι με θέμα τις νυχτερίδες (από το πρόγραμμα LIFEGRECABAT) που αφηγήθηκε η κα Κυριακή Παπαδημητρίου την οποία και ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή της, η οποία κινητοποίησε τα παιδιά να ανέβουν στη σκηνή και να ενσαρκώσουν το παραμύθι.
Η βραδιά τέλειωσε με πεζοπορία για παρατήρηση νυχτερίδων και ακουστική καταγραφή τους δίνοντας την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να παρακολουθήσουν από κοντά τη δουλειά των ερευνητών για τη μελέτη των εκπληκτικών αυτών θηλαστικών. Μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν το περπάτημα στη φύση μέσα στη νύχτα.
Αυτή ήταν η 1η από τις 4 ενημερωτικές δράσεις για το κοινό που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του έργου: «Διαχειριστικές Δράσεις για το Αγριόγιδο και για τα Χειρόπτερα και για τα ενδιαιτήματά τους» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ε.Π«.ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ 2014-2020» από τη Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου / Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., (Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής). Η βραδιά διοργανώθηκε από τον ανάδοχο του έργου ΕΝΩΣΗ ΦΟΡΕΩΝ «ΓΕΩΑΝΑΛΥΣΗ Α.Ε. - ΑΤΕΠΕ Διαχείριση Οικοσυστημάτων Μον. ΕΠΕ» με τη συνεργασία της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Ολύμπου.


Previous reading
ΤΕΛΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ VALOR(FINAL INTERNATIONAL CONFERENCE)
Next reading
Βραδιά νυχτερίδων (Βat night) στον Όλυμπο